maanantai 18. toukokuuta 2015

Alkupuhe

Heikki Väisänen 250624

Teknisen työn portfolio alkupuhe

Aloitan siitä että edellinen tuotokseni hävisi kun vein tietokoneeni huoltoon. Konetta huoltoon vietäessä oletuksena oli että ammattitaitoiset alan henkilöt osaisivat huoltaa jumiutuneen koneen ja samalla säilyttämään koneessa olevat tiedostot. Turhautuminen oli suuri kun sain tietää kaikki koneella tekemäni koulutyöt olivat hävinneet. Aikaisemassa portfoliossa kävin läpi oppimisprojektia. Työ oli lineaarinen missä annoin poikkileikkauskuvauksia sen hetken tietotaidoista. Esimerkiksi liimalevyn tekemisestä oli hieno kuvaus koska alkuun olin niin sekaisin ja portfoliosta sai kuvan kuinka asiat alkoivat selkeytymään ajan mittaan.. Portfoliossa kävin läpi suurimman osan suurista laitteista ja niiden tehtävistä sen tietämyksen mukaan mikä minulla oli sillä hetkellä. Tuomaksen kanssa puhuttua päätettiin että teen portfolion muistelmana aikasemmasta vuodesta. Portfolio sisältää omaa pohdintaa, työskentelyprosessia ja kirjoista tehtyjä muistiinpanoja. Käsityö on ollut omanlainen uusi harrastus. Tunneille olen mielelläni aina tullut ja tekeminen on ollut mielekästä. Kirjastosta olen hakenut erilaista kirjallisuutta ja näin tukenut omaa oppimisprosesia  muutenkin lisäksi tenttikirjojen.




Tavoitteenani syksyllä oli että opin uusia käsityöalueita, joissa minusta jonain päivänä voisi tulla vielä ekspertti. Olen tekemässä isona puutyönä tietokonepöytää, metallityönä kirjahyllyä ja sähkötyönä teholedejä kauko-ohjattavaan autoon.
Ennen tätä vuotta en ollut käyttänyt mitään muuta koneellista puuntyöstövälinettä kuin vannesahaa. Tasohöylä, oikohöylä, pyörö- ja katkaisusaha, talttaporakone ja monet muut laitteet tulivat uusina laitteina minulle. Metallipuoli ja sähkötyöt olivat minulle todella tuntemattomia alueita. Sen verran olen sähkötöitä tehnyt että RC-auton sähköt tein, mutta siinä oli niin helpot ohjeet että kuka vain olisi ne voinut kytkeä. Metallipuolelta löytyy ainoastaan kokemusta löylykauhan tekemisestä. Eri hitsaus menetelmät, metallin taivuttaminen kanttaajalla ja metallin katkaisusaha tulivat uutena. Nyt ymmärrän ja jopa sovellan näitä uusia laitteita käytännössä. Vahvuuteni on käsillä tekemisessä. Puukko ja taltta ovat olleet paljon lapsesta asti käsissä. Millon olen tehnyt puu-ukkoa, laivaa, puumiekkoja tai jousipyssyä. Tätä vahvuutta käytin lohiliitosten tekemisessä. Tietopohjallisesti olen tietänyt jonkun verran mutta tieto on ollut epävarmaa ja osittain virheellistä. Nyt kurssilla olen oppinut uusia asioita ja saanut vanhoja tietoja vahvistettua ja parannettua. Lievän lukihäiriön myötä jonkin verran tiesin että avaruudellisessa hahmottamisessa on minulla heikkouksia. Sen huomasin kun puutöissä mietitään paljon kuinka päin mikäkin tulee, minne puolelle tulee mikäkin syvennys. Huomasin että tarvitsen jonkun verran enemmän aikaa tässä. Minua auttoi tässä ongelmassa se että kappaleet olivat oikeassa järjestyksessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti