keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Puun liimaaminen

Kun soirot on tehty alkaa liimaaminen. Soirot laitetaan pöydälle ja suunnitellaan, mihin järjestykseen ne laitetaan. Huonoimmat soirot sijoitetaan sivuille, että myöhemmässä työstövaiheessa huonot kohdat voisi sahata pois. Puristimet asetetaan niin, että kun liimalevy ladotaan puristimiin, se mahtuu siihen eikä ole liian väljästi. Siinä vaiheessa kun soiroissa on liima, on hankalaa alkaa muuttaa puristimien asentoja. Soirojen ollessa pöydällä kannattaa mitata soiroista valmistuvan liimalevyn korkeus ja tehdä sen kokoinen paikka puristimen väliin. Kun soirot ovat pöydällä kannattaa niihin myös piirtää kokoamiskolmio, mikä helpottaa järjestyksen muistamisessa kun soiroja latoo puristimiin. Soirot nostetaan tason päälle ja laitetaan käsipuristimilla kokoon niin että höylätty pinta on ylöspäin. Liima levitetään pensselillä höylätylle pinnalle niin että näyttäisi kuin puun päällä olisi kuultava viilikerros. Liiman levityksen jälkeen otetaan käsipuristimet irti ja liimatut soirot laitetaan seinällä olevaan puristimeen, niin että toinen sivu on tasaisesti. Ensin olen laittanut oikein hennon peruspuristuksen, että soirot pysyvät paikallaan. Sen jälkeen laitetaan sivupuristin, jotta soirot eivät pingotu ja räjähdä puristimesta pois. 

 Puristimia pitää olla kahdenkymmenen sentin välein. Liiman pitää kuivua noin 30 min. Sen jälkeen liimalevy otetaan pois liimauksesta. Ensin löysätään peruspuristimet ja sen jälkeen otetaan pois sivupuristimet. Kerran minulle tapahtui niin, että otin sivupuristimen ensin ja soirot räjähtivät syliini kovalla voimalla. Nyt on tehty raakaliimalevy mikä ajetaan oikeaan mittaan, ensin oikohöylällä, sen jälkeen tasohöylällä ja sitten pyörösahalla. Liimalevy on valmis.


Pajan puolelle siirryttäessä puolet porukasta aloitti metallipuolella, puolet puupuolella. Itse aloitin puupuolelta. Ensin tehtiin harjoitustyönä liimalevyharjoitus, leikkuulauta, mistä oli hyvä aloittaa, koska omassa työssäni on paljon liimalevyjä. Pöytälevy on liimalevy, missä on valtavia 40x40x1340mm kokosia soiroja. Myös pc-kotelo ja paperikotelo ja jalat sekä sarjat ovat liimalevyä eli jokainen osa. Aloitin työni tekemällä hurjan määrän liimalevyjä sarjatyönä. Se oli hyvin opettavaista, koska liimausvirheitä sattui ja nämä ovat olleet itselleni kaikista opettavaisimpia kokemuksia. Ensimmäinen liimausvirhe syntyi koska olin oikohöylännyt liian vähän ja puu oli jäänyt kieroksi. Liimausvaiheessa soirojen väliin oli sitten jäänyt rakosia. Ei muuta kuin vannesahalle, soirot irti toisistaan, takaisin oikohöylälle ja syrjät oikaisuun. Ja uudestaan liimaukseen. Toinen virhe taas sattui kun en muistanut laittaa puristimia liimausvaiheessa tarpeeksi tiheästi, jolloin liimalevyyn jäi rako. Ja edellä mainittu toimenpide uudestaan. Tietokonepöydän jalkojen suunnittelu oli hankalaa, koska tarkoituksena oli tehdä liimalevy josta pyörösahalla sahaisin neljä jalkaa. Hankalaksi asian teki se, että en hahmottanut kuinka soirot kannattaisi laittaa että jalkoihin tulisi näkyviin kaunis puu. Joulukuun alussa olin saanut kaikki liimalevyt valmiiksi. Alkoi uusi vaihe pajatyöskentelyssä: alkaisin seuraavaksi laittamaan tehtyjäni liimalevyjä oikeisiin mittoihin sekä tekemään lohiliitoksia. Lohiliitos oli ratkaisu, millä tavalla toteuttaisin sarjat mitä en vielä hahmottanut syksyllä.
Soirot ovat puristimissa helpottaakseen liiman levitystä; soirot eivät karkaa minnekään 


Pöytälevyn pitkiä soiroja liimauksessa. Vähän on liikaa liimaa
 Liimaukseen valmistautuminen kuvissa

Ota hollille vanerinpalasia, jottei liimalevyyn jää puristimesta jälkiä

Liima, puristimet ja pensselit

Ota sivupuristin hollille ja löysytä se

Mittaa että liimalevy mahtuu puristimien väliin. On ikävä jos liiman ollessa soirossa pitää alkaa säätämään puristimia

Pöytälevy liimauksessa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti