keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Lohiliitos

Lohiliitosta tekemässä 18.3.2015 kirjoitettu

 Tietokonepöydän jalat yhdistetään toisiinsa tukipalasilla. Tukipalaset liitetään jalkoihin lohiliitoksilla. Ensimmäisenä tein Keimon ohjeistuksella tukipalikoihin lohenpyrstöt pyörösahalla. Suunnittelin ensin pyrstön muodon piirtämällä tukipaloihin. Sen jälkeen katsoin kulmaimella

lohenpyrstön leikkauksen asteen, asetin kulmaimen pyörösahan terää vasten ja laitoin terän oikeaan asentoon. Seuraavaksi nostin työstettävän puun pystyyn ja tuin sen puristimilla hyvin pyörösahan ohjaimeen. Tähän sain neuvot Keimolta, itse en olisi tällaista keksinyt. Pyörösahan imuri piti ottaa pois tieltä, koska lohenpyrstösarja oli metrin pöytätasosta kattoon päin.


Tukilevy on kiinni pienillä puristimilla

 Terä ei leikannut täysin tekemääni viivaa pitkin, mutta se ei haitannut. Lohenpyrstöjen valmistumisen jälkeen piirsin terävällä kynällä lohenpyrstön muotoiset ääriviivat pöydän jalkoihin. Seuraavaksi työni eteni talttaporakoneelle, missä työstin oikean kokoiset vastakuopat lohenpyrstöille.

Talttaporakone huomioitavaa

-Poraa pikku hiljaa porattavaa kohdetta älä kerralla pohjaan että puru kerkeää poistua.

-Talttaporakoneella tein suurimman osan lohenpyrstöliitoksen lovesta.

-Talttaporakoneella ei saa täysin siistiä suoraa jälkeä.


Lohenpyrstösyvennyksissä käytin todella paljon talttaa. Käsin taltaten sai parhaan jäljen liitokseen. Ensimmäiseksi lohiliitokseksi ne onnistui hyvin. Olen tyytyväinen.

Lohiliitoksen syvennyksen ja vastakappaleen merkitsin samalla tavalla

Vielä on vähän taltattavaa

Mistäköhän lohiliitos on nimensä saanut?



 Lohiliitoksiin meni yllättävän paljon aikaa. Hankaluuksia lohiliitoksissa oli jonkun verran, mutta toisaalta lohiliitosten tekeminen on ollut mielenkiintoisin vaihe pöydän teossa. Lohiliitosten teossa pääsi tekemään käsin. Hankaluuksia oli tarkkuudessa, siinä että lohenpyrstöliitos ja lohenpyrstön muotoinen lovi olisivat juuri toisilleen sopivat. Käsin taltatessa ensin lyödään syyt katkaiseva isku, minkä jälkeen lyödään syitten suuntainen lastun poistattava isku. Vaikka kuinka yritti olla mahdollisimman tarkka, niin vielä virheitä sattui. Joku lovi oli liian väljä, mihin täytyi sitten tehdä koristeviilut peittämään kolo. Viilun tekeminen tapahtui niin, että ensin valmisti kolon kokoisen kiilamaisen viilun, mitä ensin testasi koloon että se sopi siihen. Sen jälkeen koloon tökin pienellä tikulla liimaa ja työnsin viilun koloon. Liiman kuivuttua halkaisin ulkonevan osan viilusta, jonka jälkeen viilasin ja hioin viilun samalle tasolle jalan lohiliitoksen kanssa.

Viilu kolossa
Yksi lohiliitoskolo oli hankala taltata koska puu oli laho liitoskohdalta. Taltatessa lahonnut puu lohkesi ja se piti liimata. Lahon kohdan työstin lohiliitoksesta pienihampaisella askartelusahalla. Onneksi laho ei ylettynyt kuin parin sentin syvyyteen ja lahon alla oli kovaa puuta ja pystyin jatkamaan upotuksen talttaamista.  

Lahon kohdan työstöön oli pienihampainen askartelusaha mainio työkalu


 Jalkojen väliset lohiliitokset liimasin kiinni, paitsi takasarja on kiinni huonekaluruuveilla, että pöydän saa purettua. Seuraavaksi kerron takasarjan kiinnitystyövaiheet. Ensiksi menin K-Rautaan kysymään yli 11 cm:stä huonekaluruuvia. Kaupasta ei löytynyt, joten suuntasin Savon pulttiin josta ostin kierretankoa, siihen sopivan huonekalumutterin kuusiokolopäällä ja vastamutterin. Nyt pystyin tekemään niin pitkät huonekaluruuvit kuin halusin ja tarvitsin. Seuraavaksi mittasin oikean paikan huonekaluruuvien porausrei'ille. Poran terä ei riittänyt siihen että olisin porannut kerralla jalan läpi lohiliitokseen. Myöskään porattava sarja ei mahtunut pylväsporakoneeseen joten porasin akkuporakoneella reiän. Apunani oli toinen oppilas joka katsoi toisesta suunnasta että poraan suoraan. Onnekseni poraukset onnistuvat ensiyrittämällä. 

Jalassa olevat reiät

Kierretankoa sahaamassa. Vanerinpalat estävät kierteitä pyöristymästä

Takasarjaan oikeaan kohtaan reiät

Huonekaluruuvi ja vastakappale

Rautasaha ja rautaviila, viilalla viimeistelin kierretangon


 Sahasin kierretangon oikeaan mittaan ja nauhahiomakoneella pyöräytin sahatun pään 45 asteen kulmaan ja testasin vastakappaleeseen että kierteet pureutuu toisiinsa. Seuraavaksi porasin vastamutterille oikean syvyiset reiät että kierretanko kohtaa vastamutterin. Huonekaluruuvin ja kierretangon kiinnitin ruuvikiinnikkeillä. Nyt takasarjan saa irti kuusiokoloavaimella, näin pöydän saa purettua. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti