torstai 28. toukokuuta 2015

Metallityö


Rauta hehkuu, nyt on hyvä lyödä
Harjoitustyönä kaikki luokassa tekivät liitosharjoituksen missä kokeiltiin erilaisia liitoksia. Ensin sahasin millin vahvuisesta rautalevystä kaksi 10x17 cm kokoista kappaletta. Metallilevyä käsitellessä kannattaa olla huolellinen terävien reunojen kanssa. Työhanskojen käyttö on suositeltavaa.
Seuraavaksi kanttasin kanttikoneella molemmista metallilevyistä levyt 90 asteen kulmaan. Tarkoituksena oli liittää metallikappaleet yhteen. Seuraavaksi sahasin metalliputkesta kaksi noin 7 cm pätkää. Harjoituksessa oli tarkoitus että asettaisin putken pystyyn metallilevyn päälle jonka jälkeen tekisin juuri putken muotoisen syvennyksen toiseen putkeen jotta toinen putki lepäisi toisen putken päällä muodostaen T-kirjaimen. Hitsasin metallilevyt yhteen alapuolelta. Mig-hitsauksessa pystyi säätämään virtaa ja langan syöttönopeutta. Jos hitsausääni oli poksahtelevaa ja jälki räiskähtelevää, oli virtaa liian paljon. Mig-hisaus tuntui luontevalta. Hoksasin melko nopeasti miten tulee hyvää jälkeä. Mig-hitsauksen oppii parhaiten kokeilemalla. Mig-hitsauksessa kappale pitää maadoittaa pöytään kiinni. Kaasuhitsaus oli menetelmä, missä ei lisätty mitään lisäainetta hitsisaumaan vaan tarkoituksena oli sulattaa peruskappaleet toisiinsa. Kaasuhitsisauman tein taitettujen levyjen päähän toiselle puolelle Mig-hitsisaumaa. Kaasuhitsauksessa oli ideana saada metallihelmi aikaiseksi mitä liikuttamalla sauman läpi syntyi tasaisin, paras sauma. Kaasuhitsauksessa monesti hävitin helmen jolloin piti synnyttää uusi helmi ja se teki liitosjäljestä epätasaisen. Kaasupistoolia pidettiin saumaan nähden noin 45:n asteen kulmassa. Ensin piti avata happi- ja kaasupullo jolloin happi ja kaasu pääsivät putkistoon. Kaasupistoolista avattiin seuraavaksi venttiili jolloin pistoolista alkoi tulla kaasun ja hapen seosta. Silloin jo pitää olla toisessa kädessä sytytin jolla sytyttää kaasun ja hapen seos. Lopetettaessa kaasuhitsauksen ensin suljetaan kaasun ja sitten hapen tulo. Sen jälkeen pistoolista ammutaan ulos putkistossa oleva kaasu niin kauan että sen tulo loppuu. Pistoolin venttiili laitetaan kiinni. Putki liitettiin rautalevyyn kovajuottamalla. Väristä päätellen juote oli tina-sinkkiseosta. Putket liitettiin toisiinsa pehmytjuottamalla. Sitä ennen pystyssä olevaan putkeen piti viilata juuri toisen putken kokoinen syvennys. Itse ajattelin että samanlaisen uran saan aikaiseksi kulmahiomakoneella joten viilaamisaika väheni, kuntein kulmahiomakoneella karkeatyöstön uralle ja loppu-uran siistin viilalla juuri putkelle sopivaksi. Sitten pehmytjuotin putket kiinni toisiinsa.


Takomista


Laajan puutyön takia metallin työstölle itsellä jäi hyvin vähän aikaa. Metallityönä tein naulakon. Päätyöstömenetelmänä oli takominen. Takomisharjoituksen aikana huomasin, että takominen on todella mukavaa. Rauta on kuin muovailuvahaa silloin kun se on hehkuvaa. Ensin puhdistetaan ahjo vanhasta tuhkasta ja kuonasta, tehdään puupuolella muutama syttöpala ja otetaan uusia hiiliä ja lisätään sytöt ja hiilet ahjoon. Sitten aukaistaan ilmaventtiili hiljaiselle puhaltamaan happea ahjon alapuolelta. Sen jälkeen kaasupolttimella sytytetään ahjo. Kaasupolttimella saa kuumentaa ahjoa hetkeen verran ennen kun ahjo on tarpeeksi kuuma. Sitten eikun metallikappale ahjoon hiilten keskelle. Itselläni oli tarkoitus metallityössä heittäytyä vain luovaksi ja alkaa takomaan erilaisia muotoja naulakkoon. Sen verran olin suunnitellut että olin sahannut kolme metallitangon palaa mitkä muokkauksen jälkeen hitsasin selkäpuolelta Mig:illä yhteen. Mig-hitsauksen rosoisen jäljen hioin nauhahiomakoneella sileäksi, jotta naulakko ei naarmuta seinää. Yksi metallitangoista oli kahta muuta pidempi, sen sijoitin naulakkoa tehdessä keskimmäiseksi. Metallia takoessa naulakon idea jalostui ja kun jonkun muodon olin tehnyt seuraava muoto alkoi hahmottua päähän, millaiseksi takomistyön haluan. Takomisessa lyönti venytyksessä ei ole kohtisuora, vaan vasaraa lyönnin aikana liu'utetaan vähän venytyssuuntaan. Naulakosta tuli mustekalatyylinen. Naulakon aion lahjoittaa vanhempien mökille. Äidin ja isän tehtäväksi jää keksiä mitä siihen sitten ripustaa. En pintakäsitellyt metallityötä millään lailla koska haluan että naulakko tulee ruostumaan. Takomisharjoitustyönä tein koristesapelin. Siinä testasin myös takomalla katkaisua. Ensin kappale kuumennettiin hehkuvaksi minkä jälkeen hehkuvan kappaleen päälle nostettiin leka minkä toinen puoli oli kiila. Lekaan lyötiin sitten vasaralla jolloin kiila upposi hehkuvan metallin läpi katkaisten sen. Edellä mainittu toistetaan niin monesti kunnes kappale on katkaistu. Takoessa pitää välillä lisätä uusia hiiliä ja sitten kun lopettaa niin ei lisää uusia hiiliä puoleen tuntiin.





'


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti