![]() |
torstai 28. toukokuuta 2015
Sorvaus
Tein sorvaustyönä puulautasen. Ensin tehtiin liimalevy laadukkaasta puusta. Sorvauksessa on käytettävä priimapuuta missä ei ole vikoja. Oksaiset puut eivät sovellu hyvin sorvaukseen koska silloin taltta voi helposti haukata puuhun. Käytimme puuna koivua. Ensin teimme 300mm x 700mm liimalevyn, joka katkaistiin sitten poikki. Toisesta puolesta tein sitten sorvausharjoitukseni. Kun minulla oli neliskanttinen puulevy, ensin piirsin harpilla mahdollisimman suuren ympyrän mikä palikkaan mahtuisi. Siitä tulisi pyöreä ahio mistä aloittaisin sorvauksen. Sorvaustyönä tein kuperan kipon. Vannesahalla sahasin pyöreän liimalevypalasen. Liimalevyä ei voinut kerralla sahata pyöreäksi, koska vannesahan terä oli sen verran syvä. Piti tehdä apusahauksia että sahan terä mahtui kääntymään pyöreään sahaukseen. Seuraavaksi määritettiin aihion keskikohta mittaamalla ja keskikohtaan asetettiin sorvin istukka. Istukka kiinnitettiin aihioon ruuveilla. Istukka kiinnitettiin sorvin karaan ja sorvi laitettiin pyörimään. Sorvauksessa on tärkeää pitää päällä suojalaseja, koska lastua lentää paljon. Toinen tärkeä turvallisuusseikka on että pidetään sorvaustuki lähellä sorvattavaa kappaletta, sen takia että jos taltta tökkää puuhun, niin se ei mene sorvituen ja aihion väliin kiilaksi. Tällöin ahio voi mennä kappaleiksi ja singota kovalla vauhdilla. Myös taltta voi mennä pilalle. Sorvatessa talttaa pidetään 90:n asteen kulmassa aihioon nähden. Ensin sorvattiin ulkomuoto ja pohjaan syvennys karalle. Istukan sorvaus tapahtui niin, että ensin sorvattiin lähelle oikeaa mittaa oleva syvennys ja sen jälkeen tehtiin hienoiseen kulmaan sorvaus. Kulma tehtiin sen takia että istukka levenee ahion sisälle. Näin istukka pysyy tukevasti ahiossa. Sen jälkeen aihio otettiin irti sorvista ja istukka kiinnitettiin karaan ja ahio istukkaan. Aloin sitten tekemään kappaleen yläpinnasta koveraa. Kun olin kovertanut tarpeeksi, hioin p120 karkealla hiekkapaperilla samalla kun sorvi pyöritti puulautasta. Testasin myös hienoa sorvauslastua hiomiseen. Sekin toimii oikein hyvin. Sorvauksen jälkeen testasin vielä öljyhiontaa sorvauslautaseeni. Ensin hioin sisäpuolelta p240 karkealla hiekkapaperilla, minkä jälkeen p600 hiekkapaperilla ruokaöljyn kanssa. Puulautasen sisäpuolesta tuli todella sileä.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Kiitos kirjoituksesta. Hyvä tietää myös näistä turvallisuusmenetelmistä, kuten esimerkiksi että sorvaustuki on pidettävä mahdollisimman lähellä sorvauskappaletta. Meilläkin on tulossa sorvaus tässä lähiaikoina muutamille kappaleille, joita mieheni on valmistellut. Itse hän ei kuitenkaan tähän työhön ryhdy. Mielenkiintoinen postaus!
VastaaPoistahttps://www.hp-koneistus.fi/
On mukava, kun saa lukea näistä sorvauksista. Ilmeisesti ihan konepajalla tehty. Meidän tuttava on rakentamassa itselleen suurta ruokapöytää, mainitsi että tahtoisi ehkä sorvaukset pöydän jalkoihin. http://www.jpsavartimet.fi/
VastaaPoista